top of page
webtreats_minty_green_pattern_14.jpg

TBE Vaccin

Influensa.png

TBE-Vaccination

Nu är det dags att se över ditt skydd mot fästingviruset TBE. Grundvaccinationen består av tre doser. Priset är 330 kr för vuxna och 300 kr för barn. 


TBE (tick-borne encephalitis) är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka hjärn- eller hjärnhinneinflammation.   

Den senaste tioårsperioden har det geografiska utbredningsområdet för TBE-viruset ökat, bland annat i Uppsala läns kusttrakter. Risken att smittas efter ett enstaka fästingbett är dock liten eftersom det även i riskområdena är få fästingar (högst ett par procent) som bär på viruset.

Det finns idag inget läkemedel som botar TBE, endast behandling som kan lindra symptomen. Därför är det extra viktigt att skydda sig mot TBE om man bor eller rör sig i ett riskområde. 

Om du bor i ett riskområde rekommenderar vi att du vaccinerar dig. Det finns även andra sätt att skydda sig mot fästingbett, som att använda stövlar, långbyxor och långärmade tröjor samt att inspektera hela kroppen noga efter vistelse i ett fästingområde.

Vill du läsa mer om TBE-vaccination,
klicka här.

Vill du läsa mer om HPV-vaccination,
klicka här.

TBE bild.jpg

Du kan beställa tid via 1177.se eller besöka oss under våra öppettider för vaccinering. 

Öppettider för vaccination:
Helgfri vardag
kl. 08.30-16.00

Pris: 
Vuxna 330 kr
Barn 300 kr

Högkostnadsskyddet gäller ej. 

VIKTIG INFO OM VACCINATION mot TBE 2018
Ta del av denna information innan du kommer till oss och vaccinerar dig.

Denna fästingburna sjukdom kan inte botas men den kan förebyggas av vaccination.

Det finns två olika tillverkare av detta vaccin på marknaden. Båda är lika bra. Det finns dock en regel för hur man kan ge vaccinerna.

När man startar vaccineringen mot TBE så skall de två första (av tre) vaccinationerna ges med samma vaccin, därefter är det fritt att växla mellan vaccinerna.

Det betyder att du som fått första dosen med FSME ska ha även andra dosen med FSME och du som fått Encepur som första dos skall ha Encepur som andra dos. Därefter kan du få vilken som. Detta gäller såväl vuxna som barn.

Vi påtalar detta eftersom vi använt båda vaccinerna under året och Encepur just nu är restnoterat med beräknad återkomst i oktober.

Kolla i ditt vaccinationskort så du kan ta vaccinet FSME innan du kommer till oss. 

bottom of page